2009 Hakkında birkaç not

Comic Book Resources‘u az buçuk çizgi roman ile ilgilenen herkes bilir (ya da bilmesi gerekir). CBR tabiri caizse amerikan çizgi roman endüstrisinin nabzını tutan en büyük online kaynaktır.

CBR 2009 yılı için top 100 listesini yayımlamayı bugün bitirdi. Top 25’i şuradan görebilirsiniz.

Listenin birkaç ilginç yönü var: 1.’si top 10 içerisinde hiçbir Marvel yayını görmüyoruz. Hatta bütün top 25 içerisinde Marvel’dan bir tek Amazing Spider-Man var. Buna tezat olarak ise DC’nin, -Vertigo imprint’ini de sayarsak eğer-  9 adet çizgi roman ile liste üzerinde kesin bir hakimiyeti olduğu görülüyor. 4 büyük yayınevinden Image Comics 2 çizgi romanla ilk 25’e girmiş, Dark Horse Comics’in hiçbir dergisi ise listeye girmeyi başaramamış. Bunun haricindeki dergileri daha küçük stüdyoların yayınları oluşturuyor.

Kendi cahilliğim dolayısıyla top 25 hakkında çok yorum yapamıyorum çünkü buradaki birkaçı dışında hemen hiçbir çizgi romanı okumadım! Bu sene okuduğum çizgi romanların birçoğu Marvel etiketi taşıyordu ve hemen hepsi Dark Reign alt başlığı ile yayınlandı. Okuduğum Marvel çizgi romanlarını düşününce aklımda “iyi” olarak yer edenler şunlar: Punisher, Punisher Max, Daredevil, Ultimate Comics: Avengers ve Old Man Logan. İlginç olan nokta şu ki bunlardan, Punisher dışındakilerin hemen hiçbirinin Dark Reign ile ilgisi yok. Ultimate Avengers, Old Man Logan ve Punisher MAX zaten Marvel’ın alternatif evrenlerinde geçen hikayeler, Daredevil ise kendi problemleriyle meşgul. Dolayısıyla 2009 yılını, Marvel Comics için çok da güzel eserlerin üretildiği bir sene olarak değerlendirmek zor. Bunun nedeni belki de major event Dark Reign’in kendisidir. Açıkcası Dark Reign biraz kabak tadı vermeye başladı ve hala sonlanmasına aylar var. En sıkıcı tarafı ise sonunda ne olacağının belli olması: Eski düzene geri dönüş ve bu süreçte verilecek birkaç zaaiyat.

DC Comics’i Marvel kadar takip etmiyorum. Ancak yine de Batman başta olmak üzere  takip ettiğim birkaç yayını da mevcut.  DC’nin bu sene süren “mega” olayı  Blackest Night’ı Dark Reign ile karşılaştırdığım zaman konu olarak Blackest Night, Dark Reign’e nazaran çok sıkıcı kalıyor. BN’la alakalı hemen her sayıda aynı şeyi okuyorsunuz: O derginin kahramanına duygusal bağı olan, ölmüş biri diriliyor (hem de tamamen evil, yok edilemez ve önceki hayatındaki bütün güçlere sahip olarak) ve kahramana olanca acımasızlığı ile saldırıyor. Sayılarca ve sayılarca aynı şeyi okuyorsunuz. Sadece karakterler ve zombiler değişiyor o kadar. Oysa Dark Reign  fikir olarak çok daha canlı gözüküyor: Amerika’nın ulusal güvenliği artık eski Yeşil Cin ve Marvel’ın sıkı psikopatlarından Norman Osborn’un elinde, Avengers saklanıyor, dünya alt üst olmuş durumda. Konu her ne kadar canlı olsa bile başta Dark Avengers’ın yazarı Brian Michael Bendis olmak üzere birçok Marvel yazarının bu malzemeyi fütursuzca harcadığını düşünüyorum. Bütün Dark Reign boyunca dişin kovuğunu dolduracak tek bir olay bile olmadı hemen hemen. Buna nazaran Blackest Night’ı sıkıcı bulsam bile şu an 6. sayısı satılan derginin  iyi bir çizgi roman  olduğunu itiraf etmeliyim. Ama CBR’nin dediği gibi de 2009’un en iyi 21. çizgi romanı değildi bence. Dark Avengers’ı ise 37. sıraya almış ki bu da abatılı.

Marvel’ın diğer dergi gruplarından Hulk’un da yakından takipçisiyim. Şu an için 2 dergiden oluşuyor: Hulk ve The Incredible Hulk. Jeph Loeb tarafından yazılan Hulk bu sene tamamen Red Hulk üzerine odaklandı. Başlarda güzel gitmesine rağmen o kadar ağır ilerledi ki o da kendince kabak tadı verdi. Incredible Hulk’ta ise Bruce Banner ve oğlu Skaar arasındaki ilişkiyi okumakla geçirdik çoğunlukla. Eğlenceli sayılar vardı ama ciddiye alınacak kadar da iyi değildi. Zaten 2 dergi de CBR’nin listesine girememiş.

X-Men’i ise kişisel olarak sıkıcı bulduğum için dönüp bakmadım desem yeridir.

Brian Holguin tarafından yazılan ve bence çok iyi bir çizer olan Whilce Portacio tarafından çizilen Spawn,  bir şekilde diğer çizgi romanlardan ayrılan tarzını hiç bozmadan emin adımlarla 200. sayısına doğru ilerlemeye devam etti. CBR’nin listesinde görmüyoruz. Varsın olmasın zaten.

2009’da kişisel favorim ise Dark Horse Comics tarafından yayınlanan, Evan Dorkin tarafından yazılan ve Jill Thompson tarafından çizilen, kasabalarındaki paranormal olayları araştıran kedi ve köpek dedektiflerin hikayelerinden oluşan 4 sayılık mini-seri Beasts of Burden oldu. Bence kesinlikle okunması gereken bir eser. Üstüne üstlük ortalama çizgi roman fiyatının 1$ altında.

Beasts of Burden’ı  CBR’nin listesinde ancak 65. sırada görebiliyoruz. Dark Avengers 37 ve Beasts of Burden 65’teyken kendi zevkime olan güvenim biraz arttı açıkcası.

Hepinize mutlu yıllar.

P.S. CBR’nin Top 100 listesini şu linklerden görebilirsiniz:

Yorum bırakın